Navigatieverlichting

Navigatieverlichting is er in veel verschillende vormen en montage mogelijkheden te verkrijgen. U kunt kiezen voor een vaste montage of voor een klem- of zuignap methode. Wij bieden u hier verschillende navigatieverlichting aan die u vast kunt monteren.

Lees meer
  • Alles uit voorraad geleverd
  • Snelle levering
  • Scherp geprijsd
  • Vanaf 150 euro gratis verzending!
Navigatieverlichting

speedbootWanneer en wat voor soort navigatieverlichting moet ik voeren?

Zodra een boot een lengte heeft die meer is dan 7 meter bedraagt en ook een motor heeft, dan moet deze boot over de juiste boordverlichting beschikken. 

De juiste boordverlichting bestaat uit een heklicht (wit), deze moet aan de achterkant van de boot bevestigd worden, toplicht (wit), wanneer u vaart in de schemering, donker of bij slecht zicht, en tot slot navigatieverlichting in de kleur groen en rood.

 

Waar moet ik mijn navigatieverlichting plaatsen?

 

navigatieverlichting

Het groene licht moet aan de stuurboord zijde van de boot (rechts) bevestigd worden en het rode licht moet aan de bakboordzijde (links) bevestigd worden. Als u bijvoorbeeld in het donker vaart en u ziet een groen licht, dan betekent dit dat de boot van rechts komt en voorrang heeft. Ziet u daarentegen een rood lichtje dan komt de boot van links en heeft u voorrang.

De beide lichten moeten zo bevestigt worden dat ze vanuit de boeg (voorste punt van de boot) een hoek van 112,5° bestrijken.

 

Het heklicht of ankerlicht

het hek- of ankerlicht moet aan de achterzijde van de boot worden bevestigd. Dit licht moet, vanuit het midden gezien, naar beide kanten een hoek van 67,5° bestrijken. In totaal moet het een hoek van 135° zijn.

 

Toplichten

Een toplicht schijnt over een hoek van 225°. Een motorboot is verplicht om een toplicht te voeren terwijl een zeilboot niet verplicht is om deze te hebben, met 1 uitzondering zodra een zeilboot een motor heeft bent u ook verplicht om een toplicht te voeren.

 

vast of los monteren

Er zijn verschillende manieren om navigatieverlichting aan uw boot te bevestigen. u kunt het met klemmen of zuignappen bevestigen. Maar als u vaak boottochten maakt is het verstandig om deze lichten vast te monteren. Alle navigatieverlichting die u los monteert werken op batterijen. Het kan zijn dat u ervan uitgaat dat de batterijen nog werken, maar in de praktijk kan een niet goed functionerende batterij tot gevaarlijke situaties leiden. Als u uw navigatieverlichting vast monteert bent u altijd gegarandeerd van stroom. 

 

NauticOnline.nl dé webwinkel op het gebied van de gemotoriseerde watersport.