Anodes

U vindt hier allerlei anodes, magnesium, aluminium en zink. Onderaan deze pagina krijgt u uitleg over welke anode het beste bij uw boot past.

  • Alles uit voorraad geleverd
  • Snelle levering
  • Scherp geprijsd
  • Vanaf 150 euro gratis verzending!

Anodes NauticOnline.nlWaarom heb ik een anode nodig?

De anode in een elektrisch of elektronisch apparaat is de pool of elektrode van waaruit de elektrische stroom het apparaat binnenstroomt. De tegengestelde pool wordt de kathode genoemd en is dus de pool of elektrode waar de elektrische stroom het apparaat of de component verlaat.

 

Er zijn twee soorten corrosie die uw motor kunnen aantasten, galvanische en elektrolytische corrosie.

 

Elektrolytische Corrosie

Elektrische corrosie verschilt in zoverre van galvanische corrosie, dat de stroom het gevolg is van een van buitenkomende oorzaak en niet het resultaat is van het spanningsverschil tussen twee metalen.

 

Oorzaak: verkeerde aarding of verbinding met één of andere spanningsbron.

Oplossing: deze moet worden gezocht in het verbeteren van het elektrische systeem van de boot. 

 

Galvanische Corrosie

Twee verschillende metalen in een vloeistof veroorzaken een galvanische werking De galvanische werking wekt een spanning of spanningsverschil op. Door dit spanningsverschil gaat er een stroom lopen. Deze stroom brengt de moleculen van het onedelste metaal naar het edelste metaal en "vreet" het onedelste metaal op. Kortom zonder een goede anode wordt het metaal van bijvoorbeeld uw schroefas en/of schroef aangevreten.

 

Welke anode voor zout, brak of zoet water? 

 

Aluminium Anode voor zout en brak water

Wanneer u voornamelijk vaart in zout én brak water, dan kunt u het beste gebruik maken van aluminium anodes. Dit is belangrijk om te weten, omdat de weerstand van elektriciteit in dit water hoger is dan in zout water. 

 

Zink Anode voor zout water

Een aluminium anode kan ook worden gebruikt in zout water, maar de aluminium anode slijt veel sneller in zout water dan in brak water. Daarom kunt u beter gebruik maken van een zinken anode.

 

Magnesium Anode voor zoet water

Een magnesium Anode kan alleen gebruikt worden als u in zoet water vaart. Als u een magnesium anode gebruikt in zout water is deze binnen een paar weken opgelost. Dit omdat de weerstand van elektriciteit in zout water vele malen lager is dan in zout water.

 

Hoeveel anodes heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel anodes je nodig hebt en hoe zwaar deze moeten zijn, kun je gebruik maken van een berekening. Je telt de breedte en de diepte van het natoppervlak bij elkaar op en vermenigvuldigt dit met de lengte van de waterlijn. Dus: Lengte waterlijn x (breedte + diepgang).

Wanneer je gebruik maakt van zink anodes, kun je uitgaan van het volgende:

- Tot 30m²: 4 zinkanodes van 2 kg.
- Tot 45m²: 6 zinkanodes van 2 kg.
- Tot 60m²: 8 zinkanodes van 2 kg.
- Etcetera.


Bij aluminium anodes geldt dat je ongeveer de helft van het gewicht gebruikt, voor dezelfde aantallen bij gelijksoortige oppervlakten. Dus:


- Tot 30m²: 2 aluminium anodes van +/- 2 kg.
- Tot 45m²: 3 aluminium anodes van +/- 2 kg.
- Tot 60m²: 4 aluminium anodes van +/- 2 kg.
- Etcetera.

 

Martyr anodes

Anodes zijn niet duur, maar het is belangrijk om uw boot te beschermen met een kwaliteitsproduct. Martyr anodes zijn druk gegoten en geproduceerd volgens strenge kwaliteitsnormen door middel van een ISO 9001 Quality Management System. Daarnaast wordt elke legering gegarandeerd vervaardigd naar de nieuwste Amerikaanse leger Alloy-specificatie en is chemisch regelmatig getest. Slecht gefabriceerd anodes kunnen hoge niveaus bevatten van onzuiverheden zoals ijzer.

 

Martyr garandeert de beste kwaliteit anodes

 

Bevestig anodes op de juiste plaats

Het is noodzakelijk dat de anodes in verbinding staan met andere metalen delen van het schip. De schroefas of hekdrive zijn samen met de schroef de belangrijkste onderdelen. Zorg dat er geen verf, antifouling of roest zit tussen de bouten of laspunten en de anode. Dit zorgt er voor dat de anodes optimaal hun werk kunnen doen.

 

Mocht u toch nog met vragen zitten, dan kunt u contact met ons opnemen en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoord geven.

 

NauticOnline.nl dé webwinkel op het gebied van de gemotoriseerde watersport.